De keuze tussen een eenmanszaak of een besloten vennootschap (BV) is belangrijk voor ondernemers en hangt af van verschillende factoren, zoals je financiële situatie, plannen voor groei, risicobereidheid en belastingoverwegingen. Hier zijn enkele overwegingen die je kunnen helpen bij het maken van deze beslissing:


1. Belastingvoordelen


Eenmanszaak: Als eenmanszaak profiteer je van de zelfstandigenaftrek en de MKB-winstvrijstelling. Dit kan vooral in het begin voordelig zijn wanneer de winsten nog niet zo hoog zijn.

BV: Bij een BV betaal je vennootschapsbelasting over de winst, wat gunstiger kan zijn bij hogere winsten vanwege de lagere tarieven vergeleken met de inkomstenbelasting in de hoogste schijven. Daarnaast biedt een BV mogelijkheden voor fiscale planning zoals het optimaliseren van salaris en dividend.

2. Aansprakelijkheid

Eenmanszaak: Je bent persoonlijk aansprakelijk voor alle schulden van de onderneming. Dit houdt in dat ook je privévermogen risico loopt.

BV: Een BV is een rechtspersoon, wat betekent dat in principe alleen het vermogen van de BV aansprakelijk is voor schulden, niet je persoonlijke bezittingen (tenzij er sprake is van onbehoorlijk bestuur).


3. Professionaliteit en groeipotentieel

BV: Het oprichten van een BV kan een signaal van professionaliteit en ambitie uitzenden naar de markt, klanten en investeerders. Het is ook gemakkelijker om investeringen aan te trekken en aandelen uit te geven.

Eenmanszaak: Kan als minder formeel worden gezien, wat in sommige sectoren en bij kleinere ondernemingen geen belemmering hoeft te zijn.


4. Administratieve lasten

BV: Vereist meer administratie, zoals het opstellen van een jaarrekening die moet worden gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel. Dit brengt hogere kosten met zich mee voor bijvoorbeeld een accountant of boekhouder.

Eenmanszaak: Eenvoudiger in administratie en goedkoper in onderhoud.

5. Toekomstige plannen

BV: Als je plannen hebt om op termijn je bedrijf te verkopen, kan een BV een voordeel bieden omdat aandelenoverdracht eenvoudiger is.

Eenmanszaak: Kan altijd worden omgezet naar een BV als de omstandigheden veranderen, maar dit brengt kosten en administratie met zich mee.

De keuze tussen een eenmanszaak en een BV hangt af van je specifieke situatie. Een eenmanszaak kan in de beginfase gunstiger zijn vanwege belastingvoordelen en eenvoud, terwijl een BV interessant kan zijn bij hogere winsten, behoefte aan investeringen en het beperken van persoonlijke aansprakelijkheid. Overweeg je toekomstplannen en raadpleeg een financieel adviseur om de beste structuur voor jouw onderneming te bepalen.

Mocht je vragen hebben, neem dan contact op met één van de experts van ExpertConnect!